Tawba Moskee

Lochem

Krantenartikel Berkelbode 2

 

Buurt wordt geïnformeerd over komst Marokkaans ontmoetingscentrum

Door Arjen Dieperink

LOCHEM – Het pand Burgemeester Leenstraat 25, beter bekend als het Rode Kruis-gebouw, is van eigenaar veranderd en zal in de toekomst een Marokkaanse ontmoetingscentrum worden. De nieuwe eigenaar, Stichting Tawba, hield speciaal voor buurtbewoners alvast een eerste informatiemiddag.

 

Zo’n twaalf belangstellende buurtbewoners kwamen op de uitnodiging af en maakten van de gelegenheid gebruik om binnen en buiten te worden rondgeleid. “Ik woon al zoveel jaren in deze straat, maar heb dit pand nog nooit zo kunnen bekijken”, laat één van de buurtbewoners weten.

 

Men is te gast bij het bestuur van de Stichting Tawba. Het dagelijks bestuur bestaat uit Aziz Maskoul, Mohamed Saad, Khalid Molato, respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester. Terwijl de buurtbewoners plaatsnemen, begint Maskoul te vertellen: “U als buurt zijn de eerste die wij informeren, zelfs nog eerder dan onze Marokkaanse gemeenschap.” Hij vervolgt: “Ik ben Lochemer, ik adem Lochems, Lochem stroomt door mijn aderen. Toen ik voorzitter van onze stichting werd, heb ik de eis gesteld dat ik de buurt en andere inwoners wil betrekken bij de ontwikkelingen, omdat het deel uit gaat maken van de Lochemse gemeenschap.” Maskoul verwijst hiermee naar de voedselbank en de breiclub die in het gebouw zitten. “De Voedselbank moest aan de vorige eigenaar huur betalen. Wij zijn geschrokken hoeveel inwoners de Voedselbank nodig hebben. Omdat de Voedselbank met het uitdelen van voedsel veel goeds doet, vinden wij het als stichting niet nodig dat men huur dient te betalen. Tevens kan ook de breiclub in ons gebouw gevestigd blijven”.

 

Op de vraag van een buurtbewoner wat er allemaal gaat gebeuren, neemt Mohamed Saad het woord over. “Wij moeten nog een architect in de handen nemen om te bekijken hoe wij het gaan aanpakken. Er komen geen, zoals een van de aanwezigen aan ons vroeg, minaretten. Wel komt er een gebedsruimte waar gemiddeld zo’n vijftien minuten per keer gebruik van wordt gemaakt.” Een buurtbewoner vroeg zich af of het gebed ook te horen was. Lachend antwoordden Maskoul en Saad tegelijk: “Het gebed kan men uit de mond horen, dat wel. Maar er komt geen geluidsinstallatie aan te pas.”

 

Toch zal de verbouwing nog een tijd op zich laten wachten. De voorzitter: “Wij hebben dit gebouw wel gekocht, maar voor de verbouwing hebben wij geld nodig. Hiermee zijn we druk bezig. Persoonlijk verwacht ik dat het drie tot maximaal vijf jaar kan duren voordat wij kunnen beginnen.” Stichting Tawba maakt nu nog gebruik van een locatie aan de Walsteeg. De zestig Marokkaanse gezinnen zullen door het bestuur worden benaderd voor een bijdrage voor de verbouwing van de nieuwe locatie. Ook over eventuele parkeerproblematiek is al nagedacht. “Wij laten de mensen weten dat men moet parkeren op de parkeerplaats aan de Slootwijkersteeg. Toch komen de meesten per fiets.”

 

De nieuwe indeling van het gebouw is nog niet bekend. Er wordt gedacht aan een klaslokaal, gebedsruimte en een winkeltje. De buurtbijeenkomst verliep vlot en duidelijk. Op het verzoek van Maskoul is er een vertegenwoordiger vanuit de buurt aangesteld. Zij heeft inmiddels een groepsapp aangemaakt en is het aanspreekpunt van de buurt en voor de Stichting Tawba geworden. Tevens mag zij meekijken bij het ontwerp van het gebouw, gebouwd in 1955, waarbij de karakteristieke buitenkant zoveel mogelijk intact zal blijven.

 

https://www.berkelbode.nl/nieuws/algemeen/325737/buurt-wordt-genformeerd-over-komst-marokkaans-ontmoetingscentrum

Doneer

Bedrag